Utekök bäst i test med bästa uteköket 2024

Många undrar om det är möjligt att skapa det bästa uteköket. Svaret är ja, rätt planering och utrustning kan göra ditt utekök till en central del av din utomhusunderhållning. Denna typ av kök är inte bara praktisk för matlagning utomhus, utan kan också bli en vacker och funktionell tillgång till din trädgård eller uteplats. Här följer några viktiga punkter som förklarar hur du kan skapa det bästa uteköket.1. Utrustning och Verktyg för Uteköket

Utekök kräver rätt utrustning för att vara funktionellt. Detta inkluderar allt från grillar och spisar till arbetsytor och förvaringslösningar. Valet av utrustning bör baseras på dina matlagningsvanor och utrymmets storlek.

2. Kombinera med Uteplats och Trädgård

För att maximera njutningen av uteköket är det viktigt att integrera det med resten av din uteplats eller trädgård. Matchande möbler, belysning och växtlighet kan förstärka den totala upplevelsen och skapa en inbjudande miljö.

3. Design och Layout

Ett välplanerat utekök bör vara både estetiskt tilltalande och praktiskt. Designen bör reflektera din personliga stil samtidigt som den integreras väl med din trädgård eller uteplats. Tänk på ergonomi och arbetsflöde när du planerar layouten.

4. Väderbeständiga Material

Välj material som tål väder och vind för ditt utekök. Rostfritt stål, sten och vattentåliga träslag är populära val som står emot olika väderförhållanden och behåller sin skönhet över tid.

5. Konsekvent Underhåll

Regelbundet underhåll är nyckeln till att ditt utekök ska förbli i bästa skick. Rengöring efter varje användning, skydd mot väder och regelbundna kontroller av utrustningen säkerställer att ditt utekök är redo för många år av njutning.


Utekök har blivit väldigt populärt senaste åren. Tittar man på hur många som söker på det hos Google så visar trenden sitt klara språk. Toppen 2019 låg på över 22.000 som var ute efter ett utekök. Mot 2018 då det var ca 18.000 stycken. En enorm ökning på bara ett enda år. Och går man tillbaka till 2016 så var det strax under 15.000.

Många fortsätter köpa utkök även i år

En ökning på 7000 på två år. Det om något talar sitt klara språk. Och därför har utbudet även ökat i ungefär samma tak. Men vilket utekök är då det bästa? Som vanligt är det ju helt upp till vad man är ute efter som avgör vilket som är bäst för just dig eller er – men vi har tagit fram 3 testvinnare i två olika kategorier som vanligt. Och det har vi gjort genom att samla in data från tester och omdömen. Vi har en premium vinnare och en budget vinnare.


Senast uppdaterad: 12 mars, 2024