Tvätta bilen själv

Att tvätta bilen själv kan vara både en avkopplande sysselsättning och ett sätt att spara pengar jämfört med att använda en professionell biltvätt. Att tvätta bilen för hand ger också en chans att noggrant undersöka bilens yttre för eventuella skador eller slitage. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du tvättar din bil effektivt och säkert, med tips för att uppnå bästa möjliga resultat.

Förberedelser när du ska tvätta bilen själv

Innan du börjar tvätta bilen är det viktigt att samla ihop alla nödvändiga material och verktyg. Det här är vad du behöver:

 • Hinkar: Helst två, en för rent tvättvatten och en för sköljvatten.
 • TVÄTTMEDEL: Använd ett speciellt bilshampo som är milt och framtaget för att inte skada bilens lack.
 • SVAMPAR OCH TRASOR: Använd en mjuk svamp eller en mikrofiberduk för att tvätta bilen. Ha även rena mikrofiberdukar till hands för torkning.
 • SLANG MED SPRIDARMUNSTYCKE: För att kunna skölja bilen effektivt.
 • HINK MED GRIT GUARD: Om möjligt, använd en hink med en grit guard i botten. Detta hjälper till att hålla smutsen i botten av hinken och inte på din svamp eller duk.
 • DETALJERINGSBORSTAR: För att rengöra svåråtkomliga områden som fälgar och grillar.

Viktigt att tänka på

 • Undvik att tvätta bilen i direkt solljus. Det kan orsaka att tvättmedlet torkar på bilen innan du hinner skölja bort det, vilket kan lämna fläckar.
 • Se till att bilen inte är för varm när du börjar tvätta den, särskilt om du har kört den nyligen.
 • Använd alltid rent vatten och rena svampar/trasor för att undvika att skrapa lacken med smuts eller grus.

Steg-för-steg Guide för att tvätta bilen själv

Här följer våran steg för steg guide för dig som vill lära dig tvätta bilen själv:

1. Förspola bilen

Börja med att noggrant förspola bilen med vattenslangen för att ta bort lösa smutspartiklar. Sikta på att få bort större smutspartiklar och sand som kan repa lacken under tvätten.

2. Tvätta bilen från toppen

Använd en hink med bilshampo och vatten för att tvätta bilen. Börja från taket och arbeta dig nedåt. Detta förhindrar att smutsigt vatten rinner ner på de redan rengjorda delarna av bilen. Använd mjuka rörelser och undvik att gnugga för hårt.

3. Rengör fälgar och däck

Använd detaljeringsborstar och ett separat rengöringsmedel anpassat för fälgar och däck för att rengöra dessa områden noggrant. Var försiktig så att du inte använder ett rengöringsmedel som kan skada fälgarnas finish.

4. Skölj bilen

Skölj bilen noggrant med vattenslangen, och se till att allt tvättmedel sköljs bort. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt.

5. Torka bilen

Använd rena mikrofiberdukar för att torka bilen. Mikrofiber är skonsamt mot lacken och lämnar inte ränder. Torka med lätta drag för att undvika att skada lacken.

6. Applicera vax eller lackskydd

Om du vill ge din bil extra skydd och glans kan du applicera ett lager vax eller lackskydd efter att bilen är helt torr. Följ instruktionerna på produkten du väljer, men generellt sett appliceras dessa med en mjuk appliceringsduk eller svamp, och sedan poleras de till en hög glans med en ren mikrofiberduk.

Tips för ett bättre resultat

För att din bil inte bara ska bli ren utan också behålla sitt bästa utseende över tid, finns det flera tips och tricks du kan följa:

Var noggrann med däcken

Efter att du har tvättat däcken, kan du överväga att applicera ett däckglansmedel för att få dem att se nya ut igen. Detta hjälper inte bara till att förbättra bilens övergripande utseende utan skyddar även däcken mot väder och vind.

Ge uppmärksamhet till detaljerna

Använd detaljborstar eller en gammal tandborste för att komma åt och rengöra svåråtkomliga ställen, såsom emblem, lister och runt billyktorna. Smuts och grus i dessa områden kan ibland missas under den vanliga tvättprocessen.

Fönster sist

Undvik att få tvättmedel och vatten på fönstren under själva tvättprocessen. Rengör fönstren sist med en särskild glasrengörare för att undvika ränder och fläckar för ett kristallklart resultat.

Vaxning

Vaxa inte bara bilen för glansens skull; det skyddar också lacken mot elementen. Ett bra vax kan skydda din bil från UV-strålar, syraregn, fågelspillning och andra skadliga faktorer.

Undvik vanliga misstag

 • Använd inte diskmedel eller andra hushållsrengöringsmedel för att tvätta din bil. Dessa produkter kan skada lackens skyddande yta.
 • Undvik att tvätta bilen under de hetaste timmarna på dagen, eftersom snabb torkning kan lämna fläckar och ränder.
 • Försök inte att ta bort tjära eller hartser med skarpa föremål som kan repa lacken. Använd istället en speciell produkt avsedd för detta ändamål.

Avslutande tips

Tvätta din bil regelbundet för att inte bara behålla dess skönhet utan också för att skydda dess värde. Smuts och föroreningar som tillåts sitta på lacken över tid kan orsaka permanenta skador som är dyra att åtgärda.


Senast uppdaterad: 26 mars, 2024