Tvätta altanen

Att tvätta altanen är ett viktigt underhållssteg för att hålla din uteplats ser fräsch och inbjudande ut. Beroende på material och skick på din altan finns det olika metoder och tips för att uppnå bästa resultat. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du tvättar din altan med olika metoder samt vad du bör tänka på för att skydda ytan och förlänga altanens livslängd. Vi rekommenderar dig att läsa hela:

Förberedelser innan du ska tvätta altanen

Att förbereda altanen och de som behövs är ett viktigt första steg för att säkerställa att tvätten blir så effektiv som möjligt.

 • Ta bort möbler, grillar och andra föremål från altanen för att exponera hela ytan som ska rengöras. (kan tyckas självklart men nej alla tänker inte på det)
 • Sopa altanen noggrant för att avlägsna löv, smuts och annat skräp.
 • Se över altanen för eventuella skador eller lösa brädor som behöver åtgärdas innan tvätt.
 • Om du använder en högtryckstvätt, se till att du har rätt munstycke och inställningar redo för användning. För mjuka träslag som till exempel furu, använd ett munstycke med bredare spray och lägre tryck.

Olika metoder för att tvätta altanen

Beroende på altanens material och skick finns det olika metoder som kan användas för att rengöra ytan effektivt.

Manuell tvätt med såpa och borste

 • Blanda en mild såpa med vatten i en hink. Använd gärna en miljövänlig såpa för att skydda din trädgård och lokala vattenkällor. (kolla om överfettad linoljesåpa kan vara ett alternativ för dig. Vi har uppnått väldigt goda resultat med överfettad linoljesåpa)
 • Använd en styv borste för att skrubba altanens yta med såpvattnet. Arbeta i sektioner och skrubba i träets riktning för att undvika skador.
 • Skölj av såpvattnet med en trädgårdsslang eller lågtryck från en högtryckstvätt.

Användning av högtryckstvätt

 • För att använda en högtryckstvätt, börja med att välja ett lämpligt munstycke och ställ in ett måttligt tryck.
 • Håll munstycket på ett säkert avstånd från altanytan – vanligtvis rekommenderas ca 30-60 cm – för att undvika skador.
 • Rör högtryckstvätten i jämn och stadig takt över ytan, och arbeta i sektioner för att inte missa några områden.
 • Var särskilt försiktig runt skador och mjuka träslag för att inte förvärra skadan.

Se gärna vårt bäst i test av högtryckstvätt om du behöver köpa en ny. Där skriver vi bland annat om vad man kan jämföra när man försöker hitta den bästa högtryckstvätten för pengarna.

Specialrengöringsmedel för altaner

 • Det finns specialrengöringsmedel designade för olika typer av altanmaterial. Välj ett medel som passar just ditt altangolv.
 • Följ instruktionerna på rengöringsmedlets förpackning noggrant. Vissa kräver att du låter medlet verka på ytan en viss tid innan avsköljning.
 • Använd en borste eller högtryckstvätt för att skölja bort rengöringsmedlet efter den rekommenderade tiden.

Vad du kan tänka på när du ska tvätta altan

 • Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du använder högtryckstvätt eller hanterar rengöringsmedel.
 • Testa alltid rengöringsmetoden på ett mindre synligt område först för att se till att den inte skadar ytan.
 • Undvik att tvätta din altan i direkt solljus för att minska risiken för att rengöringsmedel torkar för snabbt, vilket kan leda till fläckar eller ojämn rengöring i värsta fall.
 • Kontrollera väderprognosen för att säkerställa att det inte kommer att regna direkt efter rengöring, vilket kan påverka resultatet och torkprocessen.
 • Vid användning av högtryckstvätt, börja alltid med lägsta möjliga tryck och öka gradvis vid behov för att undvika skador på träet.
 • Om du inte är säker på vilken typ av trä din altan är gjord av, eller om du har en komposit altan, var extra försiktig med val av rengöringsmetod och produkter. Kompositmaterial kan kräva särskilda rengöringsmedel. Rådfråga en expert om du är osäker och inte vill chansa.
 • Regelbunden rengöring och underhåll av din altan inte bara förbättrar dess utseende utan kan också förlänga dess livslängd betydligt. Vilket både är bra för din plånbok och miljön.

Sammanfattning av Tvätta altanen

Att tvätta altanen är en viktig del av utomhusunderhållet som inte bara hjälper till att hålla din uteplats ser inbjudande ut, utan också skyddar och kan förlänga livslängden på ditt trä- eller kompositgolv. Genom att följa dessa steg och tips kan du effektivt rengöra din altan med metoder som är anpassade efter ditt specifika behov och material. Kom ihåg att förebyggande underhåll är nyckeln till en långvarig och hållbar altan. Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att hantera rengöringsprodukter och utrustning med försiktighet för att undvika personskador och skador på din altan.

Med regelbunden rengöring och omsorg kan du njuta av din vackra altan i många år framöver. Glöm inte att komplettera rengöringen med andra underhållsåtgärder som att skydda altanen med en lämplig ytbehandling eller lasyr för att ytterligare förbättra dess motståndskraft mot väder och vind. Vid användning av överfettad linoljesåpa så sägs det vara nog skydd. Så det är efter tycke och smak.


Friskrivningsklausul: Informationen som tillhandahålls i denna guide är avsedd endast som tips och bör inte tolkas som professionell rådgivning. Medan vi strävar efter att säkerställa att informationen är korrekt och uppdaterad, kan vi inte garantera att alla metoder och rekommendationer kommer att vara lämpliga för alla altantyper eller situationer. Användning av informationen sker på användarens egen risk. Bästitester.se frånsäger sig allt ansvar för eventuella skador, direkta eller indirekta, som kan uppstå genom användning av informationen. Det är användarens ansvar att konsultera en expert på altantvätt om det finns någon tvekan eller särskilda omständigheter som kräver expertis. Vi rekommenderar starkt att du alltid följer tillverkarens instruktioner när du använder rengöringsprodukter och utrustning. Skyddande utrustning bör alltid användas vid hantering av kemikalier och maskiner. Denna guide ska inte ses som ett substitut för professionell rådgivning anpassad till din specifika situation.


Senast uppdaterad: 27 mars, 2024