Stekpanna bäst i test med bästa stekpannan 2024

Att välja rätt stekpanna kan vara avgörande för matlagningen. En bra stekpanna ger inte bara bättre matlagningserfarenheter men kan också vara mer hållbar och hälsosammare. Nedan följer en utförlig guide för att hjälpa dig att välja den bästa stekpannan för dina behov.Olika typer av stekpannor och deras egenskaper

För att göra ett informerat val, är det viktigt att förstå de olika materialen som stekpannor tillverkas av och deras egenskaper:

 • Gjutjärn: Bra på att behålla värme och idealisk för att uppnå en jämn stekyta. Kräver mer underhåll och måste behandlas för att vara non-stick.
 • Rostfritt stål: Hållbart och lätt att rengöra. Bra för bryning och kan användas på hög värme, men mat kan fastna om inte pannan är väloljad.
 • Aluminium: Lätt och med bra värmeledningsförmåga. Ofta belagda med non-stick-material men kan vara mindre hållbara än andra alternativ.
 • Koppar: Exceptionell värmeledningsförmåga vilket ger snabb och jämn uppvärmning. Kräver dock mer underhåll och är ofta dyrare.
 • Keramikbelagda: En hälsosammare non-stick-alternativ till traditionella non-stick-pannor. Bra för låg till medium värme matlagning men kan vara känsliga för höga temperaturer.

Vad ska man tänka på innan köp av stekpanna

Innan du bestämmer dig för vilken stekpanna du ska köpa, är det viktigt att fundera över några grundläggande aspekter:

 • Typ av spis: Vissa pannor är bättre lämpade för induktion medan andra fungerar bäst på gas eller el. Kontrollera pannans kompatibilitet med din spistyp.
 • Material: Material påverkar både stekpannans värmeledningsförmåga och hur lätt den är att underhålla. Vanliga material inkluderar rostfritt stål, gjutjärn, aluminium och koppar.
 • Storlek: Tänk på vad du ofta lagar och välj storlek därefter. En mindre panna passar bra för ägg och pannkakor, medan en större är bättre för att steka kött eller göra sauterade grönsaker.
 • Non-stick-behandling: Non-stick-pannor är utmärkta för att laga mat med mindre fett, men de kräver också skonsam hantering och speciella redskap för att inte skadas.
 • Hållbarhet och pris: En dyrare panna kan vara en bättre investering över tid om den håller längre. Bedöm din budget och överväg vad som ger mest värde för pengarna.

Skötsel och underhåll

För att din stekpanna ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med rätt skötsel och underhåll:

 • Gjutjärn: Undvik diskmedel och låt inte pannan ligga i blöt. Efter tvätt, torka torrt och olja in lätt för att bygga upp en non-stick-yta.
 • Rostfritt stål: Kan oftast diskas i diskmaskin, men för bästa resultat rekommenderas handtvätt. Använd en mjuk svamp för att undvika repor.
 • Non-stick-belagda pannor: Använd trä, plast eller silikonredskap för att undvika repor. Tvätta för hand med mild diskmedel och undvik överhettning.

Sammanfattning av Stekpanna bäst i test med bästa stekpannan 2024

Att välja rätt stekpanna beror på flera faktorer inklusive vilken typ av spis du har, vad du föredrar att laga, samt din budget. Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt att ta hand om den för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess matlagningsegenskaper. Genom att följa denna guide hoppas vi att du känner dig mer förberedd att göra ett informerat val som passar dina matlagningbehov.


Senast uppdaterad: 7 juni, 2024