Byta till sommadäck

Att byta till sommardäck är viktigt för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet under de varmare månaderna och för att inte riskera böter. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om att byta till sommardäck, inklusive bästa tidpunkt för byte, vad du bör tänka på före, under och efter däckbytet, samt tips för förvaring av vinterdäck:

Datum du ska hålla koll på för när du ska byta till sommardäck

1 oktober – 15 april – Under denna period är det tillåtet att använda alla typer av vinterdäck, både med och utan dubbar. Efter den 15 april är det dock inte tillåtet att köra med dubbdäck om inte särskilda vinterväglag råder. Det innebär att du måste byta från dubbdäck senast detta datum, men får fortsätta använda dem vid behov vid fortsatt vinterväglag.

16 april – 30 september – Denna period markerar ett förbud mot dubbdäck om det inte förekommer vinterväglag. Att använda odubbade vinterdäck är inte förbjudet, men det rekommenderas starkt att byta till sommardäck eftersom vinterdäck kan försämra både bromssträcka och väggrepp, särskilt på våt vägbana.

1 december – 31 mars – Denna tid är det lagkrav på vinterdäck vid vinterväglag. Ditt fordon måste vara utrustat med antingen dubbdäck eller odubbade vinterdäck för att garantera säkerhet på vintervägar. Utanför denna period är sommardäck det rekommenderade valet för bättre prestanda och säkerhet när det inte är vinterväglag.

Att köra med dubbdäck utanför den tillåtna perioden kan resultera i böter.

Bytet till sommardäck bör därför planeras inte bara utifrån lagkrav, utan också utifrån väderprognoser och lokala förhållanden. Klimatet kan variera beroende på var i landet du bor, så det är klokt att vara uppmärksam på väderförändringar under vårmånaderna.

Sammanfattning av datum för däck

  • Vinterdäck (inklusive dubbdäck) är obligatoriska vid vinterväglag från 1 december till 31 mars.
  • Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april. Vid vinterväglag får de användas även utanför denna period.

Vi tror inte det är omöjligt att man ändrar datum i framtiden med klimatförändringar så se till vad som gäller när du läser det här på Transportsytrelsens hemsida.

Att tänka på när du ska byta till sommardäck

Här har vi samlat lite tips för dig som ska byta till sommardäck:

Kontrollera däckens skick

  • Mönsterdjup: Sommardäckens lagliga minimimönsterdjup är 1,6 mm, men för bästa säkerhet rekommenderas minst 3 mm.
  • Skador: Kontrollera däcken för sprickor, skärskador och andra skador. Skadade däck bör bytas ut. Kontrollera även ventiler och fälgar.
  • Ålder: Även däck som sällan använts kan försämras med tiden. Kontrollera däckens tillverkningsdatum och överväg att byta ut däck som är äldre än 5-6 år.

Verktyg och utrustning

Se till att du har rätt verktyg och utrustning innan du börjar däckbytet. Detta inkluderar en domkraft, en korsnyckel eller däckomkastare, och eventuellt ett momentnyckel för att dra åt bultarna med rätt kraft.

Köp nya sommardäck vid behov

Om du ska köpa nya sommardäck kan du kolla in vårt bäst i test av sommardäck.

Under däckbytet

Här har vi samlat lite tips när du ska byta till sommardäck:

Byta däck steg för steg

  1. Förbered bilen: Ställ bilen på en plan yta och dra åt handbromsen. Lägg i en växel (för manuella växellådor) eller ställ i parkeringsläge (för automatiska växellådor).
  2. Lossa bultarna: Lossa bultarna på däcket lite grann medan bilen fortfarande står på marken.
  3. Lyft bilen: Använd domkraften för att lyfta upp bilen tills däcket inte längre vidrör marken.
  4. Byt däck: Skruva av bultarna helt och ta bort däcket. Sätt på sommardäcket och skruva tillbaka bultarna för hand tills de är lite åtdragna.
  5. Sänk ner bilen: Sänk försiktigt ner bilen och dra åt bultarna ordentligt med korsnyckeln eller momentnyckeln.

Kontroll och justering

Efter däckbytet är det viktigt att kontrollera och justera däcktrycket enligt bilens instruktionsbok. Det är också en god idé att dra åt bultarna igen efter några mils körning.

Efter däckbytet

Nu till några tips när du byt till sommardäck:

Förvaring av vinterdäck

För att maximera livslängden på dina vinterdäck bör de rengöras och förvaras torrt och svalt. Det är bäst att förvara dem liggande eller hängande på en däckställning.

Kontrollera och underhåll regelbundet

Kontrollera regelbundet däcktrycket och däckens skick under sommarsäsongen. Korrekt däcktryck säkerställer optimal bränsleeffektivitet, hantering och livslängd på däcken.

Sammanfattning av Byta till sommadäck

Att byta till sommardäck vid rätt tidpunkt och se till att de är i gott skick är avgörande för din och andras säkerhet på vägen. Samt för att undvika böter. Genom att följa de steg och rekommendationer som anges i den här guiden kan du säkerställa att ditt däckbyte går smidigt och att dina däck presterar på bästa sätt under de varmare månaderna.

Kom ihåg att alltid prioritera säkerheten och vid tveksamhet, sök professionell hjälp för däckbytet. Säker körning!


Senast uppdaterad: 4 april, 2024