Bästa gräsfrö med bäst i test

Att välja rätt gräsfrö för din gräsmatta kan vara en utmaning, men med rätt information och planering kan du skapa en vacker och hållbar gräsmatta. Här är en detaljerad guide om vad du bör tänka på när du köper gräsfrön, vilka olika sorter som finns och tips på när och hur du ska så gräs.Olika sorters gräsfrön

Här är några av de vanligaste sorterna av gräsfrön i Sverige:

 1. Ängsgräs: Ängsgräs är en av de mest tåliga och populära grässorterna i Sverige. Det tål både kyla och torka bra och är motståndskraftigt mot slitage.
 2. Rödsvingel: Rödsvingel är en tålig grässort som kan överleva i både soliga och skuggiga förhållanden. Den är dessutom motståndskraftig mot torka och kan växa på de flesta jordtyper.
 3. Timotej: Timotej är en annan populär grässort som är särskilt tålig mot slitage. Det gör den till ett bra val för områden med mycket trafik, som spelplaner eller trädgårdar där barn och husdjur springer runt.
 4. Kentuckyblågräs: Detta är en grässort med hög dekorativ potential tack vare sin intensiva gröna färg och densitet. Den passar bra för lättare slitage men kräver mer underhåll och vattning.

Vad man ska tänka på när man köper gräsfrön

 1. Klimat: Det första du bör tänka på är ditt klimat. Vissa grässorter trivs bättre i varmare klimat medan andra föredrar svalare förhållanden. Till exempel är det bra att satsa på tåliga gräsarter som ängsgräs eller rödsvingel i norra Sverige medan det kan vara mer passande att välja en värmetolerant sort som t ex bermudagräs i södra delarna.
 2. Ljusförhållanden: Vissa grässorter behöver mycket sol, medan andra kan överleva i skuggiga förhållanden. Till exempel klarar sig svingelgräs och ängsgräs bra i skuggiga områden, medan rödsvingel kräver mycket solljus.
 3. Jordmån: Vissa grässorter föredrar vissa jordarter mer än andra. Till exempel klarar sig kentuckyblågräs och rödsvingel bra på lerjord medan fårsvingel och ängsgräs är mer anpassade till sandig jord.
 4. Användning av gräsmattan: Om du har barn eller husdjur som kommer att springa runt på gräsmattan, eller om du planerar att använda den för sport eller liknande, är det bäst att välja en hållbar grässort som tål mycket slitage, som t.ex. ängsgräs eller timotej. Om gräsmattan mestadels är till för dekoration, kan du fokusera mer på gräsens estetiska egenskaper.
 5. Underhåll: Olika grässorter kräver olika nivåer av underhåll, inklusive vattning, klippning och gödsling. Bestäm hur mycket tid och resurser du vill lägga på underhållet av din gräsmatta innan du bestämmer vilken grässort du ska välja.

När och hur man ska så gräs:

 1. Tidpunkt: Gräsfrön kan sås när som helst under växtsäsongen, men det bästa tillfället är oftast på våren eller tidig höst. Dessa perioder har oftast den optimala kombinationen av temperatur och fuktighet för gräsfrö att gro. Undvik att så under högsommaren när värmen kan vara för intensiv och leda till att fröna torkar ut.
 2. Jordbearbetning: Innan sådd bör jorden bearbetas väl. Det innebär att ta bort alla stenar och ogräs, och att luckra upp jorden ordentligt. Du bör också överväga att tillföra kompost eller gödsel för att ge jorden extra näring.
 3. Sådd: Sprid gräsfrön jämnt över den bearbetade jorden, följt av en lätt täckning med jord eller kompost. Du kan använda en fröspridare för att hjälpa till att sprida fröna jämnt.
 4. Vattning: Efter sådd, vattna området väl. Det är viktigt att hålla jorden fuktig (inte dränkt) tills gräsfröna har börjat gro. Därefter kan vattningen gradvis minskas.
 5. Skötsel: Fortsätt att klippa gräset regelbundet när det växer, men låt det bli lite längre under de första veckorna för att uppmuntra rotutvecklingen. Det kan också vara bra att gödsla regelbundet för att främja tillväxten.

Sammanfattning av Bästa gräsfrö med bäst i test

Kom ihåg, valet av gräsfrö och etablering av en gräsmatta är bara början. En vacker och hälsosam gräsmatta kräver regelbunden skötsel och underhåll. Lycka till!


Senast uppdaterad: 1 maj, 2024